De fleste huskøbere ender næsten altid med at bruge både masser af tid og energi på enten at søge efter eller selv at designe “det perfekte hjem”, før der bliver underskrevet en købsaftale. Både placering, pris, markedstendenser, ejendommens tilstand og ejendomsskatter er med i kalkulationerne, når man er på husjagt. Det er altså en jagt, der indebærer mange valg, og et af de allerførste, man står overfor er, hvorvidt man skal købe eller bygge sit nye hjem?

Fordele ved at bygge selv

Den åbenlyse fordel ved at bygge sit nye hjem er, at man kan få nøjagtig det hjem, som man drømmer om. Derudover får man også mulighed for at skabe et mere effektivt hjem, der energimæssigt kan gøre, at man også spare en masse penge på den konto, samtidig med, at det kan gøres til et klimavenligt hus, der passer på vores miljø. Derudover sikrer man sig også, at man ikke køber et gammelt hus, der indeholder asbest, blymaling eller skimmel. Hvis man går og leger med tanken om at bygge sit nye hjem, kan det være en god idé at tage ud til en byggeudstilling. Her kan man få svar på de spørgsmål, man brænder inde med, samtidig med, at man få en fornemmelse af, hvordan et nyt, moderne og energivenligt hus kan tage sig ud. Hvis man vælger at bygge nyt, så er det vigtigt, at man får forhandlet en god kontrakt på plads. På den måde sikrer man sig bedre i forhold til eventuelle forsinkelser.

Fordele ved at købe

At bygge et nyt hjem tilbyder ikke den samme bekvemmelighed om at købe et hus, der allerede er bygget. Bekvemmelighed i den forstand, at når man skal bygge selv, skal man ikke alene finde den rigtige grund, som muligvis ikke eksisterer i det ønskede kvarter, man skal også indregne den tid, det først tager at finde en arkitekt, designe huset og bygge det. Derudover er omkostninger ved at købe et allerede eksisterende hus også mere overskuelige. Når banken først har godkendt ens lån, så kan man stille og roligt “shoppe” rundt og finde det helt rigtige hjem, som man vil byde på. Dette kan dog også tage sin tid, da det ikke er sikkert, at man kan finde drømmehjemmet på det eksisterende boligmarked lige med det samme. Det er sjældent, at man finder et eksisterende hjem, der har nøjagtigt det, som man ønsker, og samtidig er i perfekt stand. Derfor skal man også huske at regne eventuelle ombygninger og renoveringer med i budgettet.