Er taget blevet grimt af alger, mos og tidens tand, kan en tagrensning og efterfølgende tagmaling gør underværker. Det får ikke nødvendigvis taget til at holde længere, men det forbedrede visuelle indtryk er helt klart et plus for udseendet af huset og dets ejendomsvurdering.

De fleste tagtyper kan renses for alger og mos og mange af dem kan også efterfølgende males. Typisk er det dog kun plade- og skifertage, der bliver malet, men faktisk kan du også male f.eks. betontegl og andre tagtyper. En gang tagmaling giver hele huset et visuelt løft, du kan glæde dig over hver eneste dag.

Kan tagmaling forlænge tagets holdbarhed?

Renser og maler du taget uden at gøre andet end det, forlænger det som sådan ikke tagets levetid. Men det kan være udmærket at få renset taget for mos, alger og snavs. Det holder nemlig på fugten og øger risikoen for, at der kan opstå frostspringninger i tegl eller tagplader, så vand og vind kan få adgang til den underliggende tagkonstruktion og tagrummet under denne.

Tjek tagets tilstand før tagmaling

Men det kræver at tagkonstruktionen er i forsvarlig stand og tagbelægningen ikke er revnet, porøs eller bulet. Ellers kan den ikke holde til den forholdsvis hårdhændede proces, som afrensning og efterfølgende maling oftest er for et ældre tag. Samtidig kan fugten i et porøst tag blive indkapslet ved bemaling. Det giver bobler i tagmalingen, når først solen begynder at bage på taget om sommeren.

Så en nymaling af taget giver ikke et bedre tag end det, du har i dag. Derfor anbefales det som udgangspunkt heller ikke at rense og male tage, der er over 40 år gamle, da tagbeklædningen så oftest er for nedslidt.

Få fagfolk til at rense og male taget

Rensning og efterfølgende maling af taget er ikke noget, du skal give dig i kast med selv. Du kan ganske vist leje udstyret og købe de fornødne kemikalier og malinger hos det lokale byggemarked. Men du risikerer at få Arbejdstilsynet på nakken, hvis du ikke overholder de gældende regler for afspærring og faldsikring. De gælder nemlig også for private – og leje og korrekt opstilling af stilladser og afspærring kan nemt løbe op.

Tagmaling uden at røre taget

De fleste professionelle tagmalere anvender et system, hvor de kan både rense og male taget enten fra en lift eller nede fra jorden. Ved at undgå at komme i fysisk kontakt med taget, minskes risikoen for at beskadige de eksisterende teglsten og tagplader.

Selv nyere tagplader kan nemt knække, hvis vægten lægges forkert, når man går på taget og er pladen først knækket, skal den udskiftes. Så der er god grund til at passe på.

Efterspænd tagpladerne

I forbindelse med maling af tagplader er det en god ide at få efterspændt dem, før rensning og maling af taget finder sted. Har pladerne ligget på taget i 20-25 år, kan de nemt være løsnet så meget, at højttrykspulingen af taget i forbindelse med rensningen, vil skubbe eventuelle tætningslister mellem pladerne og under skruerne ind under taget eller beskadige dem, så der kan trænge vand ind.

Selve efterspændingen kan klares fra den lift, tagfolkene oftest har med alligevel og mange fagfolk har det med i tilbuddet.
 

Alfabetisk

A

B

C

D

E

G

H

I

J

K

L

M

N

O

P

R

S

T

U

V

Æ

Ø

Å