Det er en stor beslutning for dig at købe din egen bolig. Derfor er der en række detaljer, som det er vigtigt for dig, at du er opmærksom på. Det er blandt andet, hvilken energimærkning huset har, og hvilke muligheder lokalplanen giver dig. Derudover bør du altid få køberrådgivning, så du er sikker på, at der er styr på papirerne.

Det er en stor drøm for mange at eje det sted, de bor. Det giver dig mulighed for at indrette dig, så det passer præcis til dine behov. Derudover giver det også ofte en langt større følelse af tryghed, når du ejer frem for at leje.

Heldigvis får de fleste da også deres drøm om en ejerbolig opfyldt. Men fordi det er en så stor økonomisk beslutning, er det vigtigt, at du tænker dig grundigt om, inden du køber en bolig. På den måde kan du være sikker på, at du kommer til at gøre et godt køb både i forhold til dine behov nu og dine behov i fremtiden.

Sørg for at få køberrådgivning, inden du køber bolig

Der er en lang række forskellige detaljer, som du skal være opmærksom på, når du køber en bolig. Dem kan du ikke alle sammen selv have styr på. Derfor er det en god ide, at du sørger for at få en køberrådgiver til at hjælpe dig. Vedkommende læser alle boligens papirer igennem og tjekker, at alt er, som det skal være.

Har du lyst til det, kan køberrådgiveren også komme ud til boligen og gå den igennem sammen med dig. Det er med til at give dig en ekstra tryghed i forhold til dit boligkøb. Et af de firmaer, der tilbyder det, er BoligRaadgiver.dk. De tilbyder forskellige pakker, hvor de enten kun ser på papirerne, eller hvor de også ser på boligen sammen med dig. Læs mere hos BoligRaadgiver.dk.

Vær opmærksom på boligens energimærkning, inden du køber

I dag skal alle helårsboliger være energimærkede med et bogstav. Det dårligste er G, mens det bedste er A2020. Energimærket siger noget om, hvor nemt det er for dig at opvarme boligen, og hvor meget energi den derudover bruger. En bolig med energimærke G vil altså være dårligt isoleret og dermed svær at opvarme.

Vil du gerne have et energivenligt hus, der bruger så lidt energi som muligt, eller hvor du måske endda selv kan producere noget af den energi, du skal bruge, kan du godt købe et hus med en dårlig energimærkning. Du skal bare være opmærksom på, at der kommer til at ligge noget arbejde foran dig i forhold til at efterisolere og lignende energirenoveringer.

Nærlæs lokalplanerne, inden du beslutter dig endeligt

Drømmer du om at sætte en lille vindmølle op i haven eller et solcelleanlæg på taget på din nye bolig, er det vigtigt, at du sørger for at nærlæse lokalplanerne. Lokalplanen kan nemlig være med til at spænde ben for, at du kan udføre de former for energirenoveringer og lignende tiltag, som du ønsker.

For eksempel kan der stå i en lokalplan, at du ikke må sætte solceller på taget, at du ikke må bygge til, eller at du ikke må udnytte loftsrummet til beboelse. Køber du huset ud fra de muligheder, er det altså vigtigt, at du ved, om du overhovedet har lov til det.

Andre artikler:

Sådan øger du værdien på din bolig inden du sælger den! (Hos Handyman.dk)

Derfor har du brug for en køberrådgiver (Hos Boliga.dk)

Find lokalplaner (Hos PlanInfo / Erhvervsstyrelsen)