Hus og have

Akustikpaneler er perfekte til vægge

Akustikpaneler kan anvendes på forskellige flader og en af de mest oplagte er væggen. Der findes et stort antal akustikpaneler til væg, så med akustikpaneler på væggen har du mange muligheder.

At opsætte akustikpaneler i din bolig, butik eller virksomhed skaber både et smukt indslag i indretningen og kan samtidigt være med til at forbedre dit indeklima markant. Derfor er det også en god ide at have akustikpaneler med i dine overvejelser, næste gang du ønsker at forandre indretningen.

Akustikpanelers betydning for dit indeklima

Der er altid mange forskellige faktorer, der har betydning for dit indeklima, men en af de vigtigste er akustikken i rummet. Et rum med meget støj og rumklang, kan betyde, at du hurtigt føler dig træt, samt at det ikke føles behageligt at opholde sig i rummet.

Støj og rumklang kan effektivt mindskes ved at montere akustikpaneler i rummet. Akustikpanelernes særlig opbygning gør nemlig, at lyden brydes, hvilket mindsker rumklang og da panelets filt samtidig absorberer støj, vil akustikpaneler kunne give en effektiv forbedring af lydakustikken i et lokale.

Hvorfor montere akustikpaneler på væggen?

Akustikpaneler kan monteres på alle lige flader, men de fleste vælger enten væggen eller loftet, hvilket giver god mening, da det er store flader, som vi ikke nødvendigvis bruger til noget.

I forhold til lydakustikken har det ikke den store betydning om du vælger at opsætte akustikpanelerne på loftet eller væggen, så her er det primært et spørgsmål om, hvad du synes er pænest og hvad der passer bedst ind i din indretning.

Trenden i dag er dog at de fleste vælger at montere akustikpanelerne på væggen, hvilket der kan være et par forskellige forklaringer på. Den første er, at der er flere forskellige designmuligheder, når akustikpanelerne monteres til væggen. Den anden er at det grundet tyngdekraften er betydeligt lettere selv at håndtere akustikpanelerne, hvis de skal monteres på væggen end hvis de skal monteres på loftet. 

Lodret, vandret eller i mønster

Vælger du at montere dine akustikpaneler på væggen kan du enten vælge at beklæde hele væggen, dele af væggen fra gulv til loft eller du kan vælge akustikpaneler med ramme og så montere dem på samme måde som du ville hænge billeder på væggen.

Akustikpanelerne kan desuden både monteres lodret og vandret og om du vælger det ene eller det andet har stor betydning for det designudtryk du opnår. Både lodret og vandret montage er effektive i forhold til forbedring af lydakustikken. Dog skal du være opmærksom på, at der hvis akustikpanelerne opsættes vandret vil være flere flader, der kan samle støv end hvis akustikpanelet er monteret i lodret retning.

Akustikpaneler findes i flere forskellige størrelser og vælger du et akustikpanel i en lille størrelse f.eks. 60 x 60 cm, så kan du vælge skiftevis at opsætte akustikpanelerne lodret og vandret, hvilket vil skabe et dekorativt og forholdsvis neutralt ternet mønster.

Vil du have et mere markant mønster, så kan det skabes ved at vælge akustikpaneler i forskellige træsorter eller farver. 

Akustikpaneler – Mange forskellige designmuligheder

At opsætte akustikpaneler på væggen giver mange forskellige muligheder for at skabe et smukt blikfang i indretningen, ikke mindst fordi akustikpaneler findes i mange forskellige smukke designs.

Du kan eksempelvis få akustikpaneler i mange forskellige træsorter, hvoraf træsorten eg dog er klart den mest udbredte. Du kan få akustikpaneler i blandt andet naturlig eg, røget eg, hvidtonet eg, sorttonet eg og gråtonet eg.

Udover akustikpaneler i træ kan du også få akustikpaneler med en folieoverflade, der har et yderst vellignende trælook.

Du kan derudover få akustikpaneler med et metallisk look, med korkoverflade og i mange forskellige ensfarvede varianter.

Akustikpaneler kan enten fås i forskellige størrelser eller kan tilpasses i størrelse efter behov. Nogle gange kan akustikpaneler sågar bestilles i specialmål, så akustikpanelerne passer til lige præcis det formål du ønsker at bruge dem til.