Omkostninger ved at skifte et tag passer sjældent ind i de økonomiske planer. Der er altid andre ting, som man hellere vil bruge pengene på, hvorfor mange husejere strækker beslutningen længst muligt.

Skal man købe et hus, er taget derfor også ét af de naturlige fokuspunkter, som enten er med til at holde prisen oppe eller danner udgangspunkt for forhandling og reducering af udbudsprisen.

Men hvordan holder man bedst pengene hjemme på at skifte tag, og hvornår og hvordan er det mest fornuftige at starte renoveringen? Formålet med denne artikel er at gøre dig klogere på nogle af disse spørgsmål.

 

Hussalg

Står du foran at skulle sælge huset, er det en god ide at nærstudere markedet for huse i dit område og på den måde vurdere konkurrencesituationen. Der kan være andre tilsvarende huse til salg, så renovering af taget kan være med til at differentiere dit hus fra de andre. Det kan dog også være, at de andre huse allerede har skiftet taget, hvorfor du egentlig blot vil udligne konkurrencen ved at gøre det samme.

 

Ved ikke at udskifte taget vil i så fald betyde, at dit hus formentlig vil være billigere end de andres. Og kan man så vente 3-5 år med at skifte taget eller foretage renoveringer som vil forlænge levetiden, så kan det være en fordel netop ikke at skifte, da det så vil være en fremtidig købers ansvar.

 

Indhent flere tilbud

Det er en stor omkostningspost at skifte taget, og det er dermed ikke en udgift som for de fleste bare kan flettes ind i det almindelige årlige budget. Det kan være nødvendigt at spare op til udskiftningen, så hele beløbet ikke skal lånes.

Når der skal indhentes tilbud fra diverse håndværkere, gør man altid klogt i at indhente flere tilbud. Det er dog ikke tilstrækkeligt blot at kigge på tilbuddene og tage beslutningen derudfra. Har man familie, venner og bekendte som også står foran at skifte tag eller tidligere har fået det gjort, så er det altid tilrådeligt at snakke med dem om processen og valg af håndværker.

Et scenarie kan være at en given håndværker opkræver en væsentlig lavere timepris end de øvrige, hvorfor det tilbud umiddelbart virker mest attraktivt, da en væsentlig del af den samlede regning udgøres af timelønnen. Det kan dog være, at den givne håndværker er for optimistisk i sin vurdering af opgavens omfang, og tilbuddet derfor ikke holder i praksis.

Det kan være vanskeligt at vurdere, hvis man ikke har kompetencer til at give kritik på tilbuddet. Ens netværk kan derfor være vejen til en bedre vurdering af de modtage tilbud. Har man naboer som for nyligt har skiftet tag, bør man også høre dem ad.

 

Findes der andre alternativer?

Drypper det ind fra taget, kan man straks tænke at taget skal skiftes ud eller som det mindste gennemgå en gennemgående renovering. Det behøver dog ikke nødvendigvis forholde sig sådan, da der skal være andre løsningsmuligheder.

Årsagen til at det drypper ind kan være et beskadiget undertag, som muligvis kan repareres  med få midler. Hvis undertaget f.eks. er gået løs i kanten af taget, kan det muligvis løses ved at renovere ved hjælp af fodblik rundt i kanten.

Har du kendskab til en god og kyndig tømrer, kan det være en god ide at få vedkommende til at vurdere dit tags stand og komme med løsningsforslag. Igen skal det være en håndværker som du har tillid til, så du sikrer dig, at han ikke blot er ude på at lave størst profit på dig.

Er du interesseret i at læse hvilke renoveringer der kan betale sig at foretage, kan du med fordel læse TV2´s artikel om netop dette emne.