Betalt indlæg.

Taget udgør en stor del af husets ydre, og det er vigtigt at holde taget ved lige, hvis du vil undgå, at dit hus kommer til at se klamt og faldefærdigt ud. Vedligeholdelse af taget er dog ikke helt ligetil, eftersom taget er mindre tilgængeligt end f.eks. husets facade. Du behøver dog ikke fortvivle, hvis dit tag er besat af mos og alger. Der findes midler til bekæmpelse af disse pestilenser, og det er det, vi tager et kig på i denne guide. Læs med, og bliv klogere på, hvordan du bedst vedligeholder dig tag, så dit hus kommer til at fremstå pænt og indbydende.

 

Det kan du selv gøre

Det er mos og alger, der udgør de største pestilenser for dit tag. Disse typer gevækster er uhyre udbredte i det danske klima, og de trives godt på især den del af dit tag, der vender mod nord. Det skyldes, at både mos og alger trives i fugtige omgivelser. Din nordvendte tagside får ikke så meget sollys, og derfor er den ofte relativt fugtig og dermed et oplagt hjemsted for ubudne gæster.

Noget af det, du selv kan gøre for at forhindre algeangreb, er derfor at sørge for en maksimal mængde solskinstimer på dit tag. Du kan selvfølgelig ikke kontrollere vejret, men du kan fjerne ting, der eventuelt blokerer for solens lys, eksempelvis ved at beskære høje træer, der kaster skygge på taget.

 

Sådan virker en tagrens

Selv hvis du sørger for at minimere skyggen på taget, er det dog uundgåeligt, at dit tag vil blive angrebet af alger før eller siden. Når det sker, kan du få foretaget en tagrensning af et algebekæmpelsesfirma. En tagrensning fungerer ved at fjerne det mest essentielle for alger, nemlig fugt. Ved tagrensningen anvendes det eneste miljøgodkendte algebekæmpelsesmiddel i Danmark – Algefri N, som netop ødelægger algernes mulighed for at holde på fugten. Det gør det ved at trænge ind i algerne og nedbryde deres cellevægge, hvorefter algerne tørrer ud. Læs eventuelt mere om tagrens på www.algeteknik.dk/algebehandling-tag.

En tagrens foretages fra jorden. Dette har den fordel, at du ikke skal op og kravle på taget, hvilket kan være til fare for både dig og taget. Algefri N begynder at virke med det samme, men der kan gå mellem to dage og et år, inden det fulde resultat er synligt. Det skyldes, at det er regn og blæst, der skal fjerne de døde alger.

Algebehandling af tag skal, ligesom algerens af fliser og facade, gentages jævnligt, hvis du ønsker at bevare resultatet. For selvom du er garanteret en varig effekt ved at algebehandle taget, er alger så genstridig en fjende i Danmark, at de før eller siden finder vej tilbage. En tommelfingerregel siger, at det vil være fornuftigt at få foretaget en tagrensning ca. en gang om året. Med en jævnlig algebehandling af dit tag, kan du nemlig tage algeangreb i opløbet, hvilket gør dem nemmere at slå ned.

 

Derfor skal taget renses

Der er flere grunde til, at du skal tage dit tag alvorligt. Alger og mos på taget er nemlig ikke bare en torn i øjet, men kan også være decideret skadeligt, hvis de får for godt fast. Et dårligt vedligeholdt tag kan også have konsekvenser for husets værdi. Et mosbegroet og uhumsk tag ser forsømt ud og kan skræmme potentielle købere væk. Desuden kan en særlig grad af mos- og algebegroning resultere i anmærkninger i tilstandsrapporten, hvilket også gør det sværere for dig at sælge huset.

For at opsummere er alger både en alvorlig og desværre nærmest uundgåelig gene i det danske klima. Heldigvis kan du med en jævnlig tagrens gardere dig mod de mere alvorlige algeangreb, så du undgår at skulle skifte taget i utide eller sælge huset under pris.