Du bemærker dem sikkert ikke. Dine gummilister i huset, i bilen og i badeværelset. Men det er en god idé at holde øje med dem regelmæssigt, så du ikke pludselig står med et utæt vindue eller en fugtspærrende gummiliste, der er revnet. De små usynlige gummilister overalt har en vigtig funktion. Så sørg for regelmæssig vedligehold og rengøring, og tjek løbende, om det er tid til udskiftning.

Tjek selv gummilister i og omkring din bolig for utætheder, udtørring og skader. Gummilister, der tætner, afslutter eller fungerer som fuge bør udskiftes, når de ikke længere tjener deres formål.

Du kan selv købe og udskifte mange af listerne, mens andre bedst overlades til fagfolk.

 

Hvor bør du tjekke gummilister?

De mange forskellige gummilister, der findes i divergerende størrelser og til varierende priser online på webshops som for eksempel http://gummiliste.dk/, tjener alle specielle formål. Hvis du er usikker på hvor i og omkring din bolig, der er gummilister, kan du tjekke de steder, hvor der er brug for:

  • tætning mod fugt eller temperaturskift
  • afslutning af skarpe eller ujævne kanter
  • tætning mod vand- eller fugt-indtrængen

En gummiliste kan gøre revner og sprækker tætte, så vind, fugt og kulde eller varme ikke så nemt trænger ind.

Tilsvarende kan en skarp glaskant eller ujævn afslutning kan gøres pænere og mere berøringsvenlig med en omsluttende gummiliste.

Endelig er der steder i hjemmet – både udvendigt og indvendigt – hvor det er nødvendigt med en 100 % vandafvisende fuge. Enten i form af en særlig gummiliste eller en silikonefuge.

 

Hvor er der brug for tætning?

De fleste hårde hvidevarer i køkkenet, samt sanitet på badeværelset, har en gummiliste, som tætner mod fugt eller kondens. Gummilisterne sidder ofte langs kanten på indersiden af låger og ved sprækker. Selvom disse gummilister er en integreret del af køleskabet eller brusekabinen, er det en god idé at tjekke dem regelmæssigt for revner og evt. udtørring.

Du kan selv udskifte gummilister ved de låger og sprækker, der er tilgængelige, men det kræver lidt fingersnilde at få gummilisten til at sidde korrekt. Vælg evt. en selvklæbende gummiliste til formålet.

 

Tjek afslutningerne ved kanter

Langs glaskanterne i drivhuset samt vinduer og døre i bilen, båden og campingvognen finder du typisk gummilister, der er brugt som afslutning. Disse gummilister modvirker skader ved berøring, de lukker for evt. indtrængen af fugt, vind og vand, eller de tætner mod kondens.

Det kan sommetider være svært at få øje på disse gummilister, ligesom indkøb til udskiftning ikke altid er så nemt for privatpersoner uden adgang til reservedele.

Overlad udskiftning af denne type integrerede gummilister til fagfolk, der udover ekspertisen også nemmere har adgang til indkøb af de rigtige listetyper.

 

Er gummifugerne stadig tætte?

Din boligs vinduer og yderdøre er også alle tætnet med gummilister. De sørger primært for at holde fugt og træk ude.

Hvis du venter for længe eller helt undlader at udskifte gummilisterne, der er mørnet eller slidte, risikerer du at få fugtskader og i værste fald svamp i dit hjem. Som koldere indeklima.

Udskift altid gummilister på alle vinduer på én gang, i stedet for kun på ét. Det sikrer, at vinduerne altid er i samme stand.