Som husejer kommer man ud for mange forskellige håndværksmæssige udfordringer. Bor man til leje kan man altid ringe efter viceværten, hvis der er noget, der går i stykker. Men sådan en er der ikke, når man er herre i eget hus. Man må derfor enten betale sig fra at få sine ting fikset, når der er noget, der trænger til at blive lavet. Eller man må lære at gøre det selv, så man kan spare håndværkeren væk.

Start i det små

Har du ikke den store erfaring med at bruge dine hænder, så kan det være en god idé at starte i det små. Lad være med at give dig i kast med avancerede elinstallationer, men øv dig på små opgaver som f.eks. at rense en vandlås eller skifte et par gulvbrædder. Når du bliver mere fortrolig med gør-det-selv-genren, så kan du langsomt men sikkert arbejde dig hen imod større og sværere opgaver.

Lær mens du er i gang

En af de vigtigste egenskaber du kan have, hvis du står overfor at skulle lære at gøre det selv, det er at have gåpåmod. Det kan virke uoverskueligt f.eks. at gå i gang med sætte et nyt køkken op, hvis man forsøger at lære alle de ting, man skal kunne, før man går i gang. Tag et skridt ad gangen og løs de udfordringer, der måtte komme, når du står overfor dem. Så skal du nok komme i mål med opgaven.

Undgå at blive snydt

Har man ikke selv et begreb om, hvad materialer koster eller hvor lang tid det vil tage at udføre en given opgave, så kan man risikere at blive snydt, når man får et tilbud fra en håndværker. Det betyder slet ikke, at alle fagfolk er ude på at tage en ved næsen. Det betyder blot, at det godt kan betale sig at se sig om. Får man f.eks. et tilbud fra et håndværkerfirma, som skal komme og skifte taget på det hus, man bor i, så er det nemmere at forholde sig til prisen, hvis man selv kender lidt til proceduren. Ved du nogenlunde, hvad materialerne står i, så kan du lynhurtigt lave et regnestykke og komme frem til håndværkernes timepris. Derfra kan du så vurdere, om det er et godt tilbud, eller om der skal forhandles om prisen.

Godt begyndt er halvvejs i mål

Har du lyst til at gå i gang med store byggeprojekter, så er det blot at smøge ærmerne op og gå i gang. Køb dine materialer hos Bygma og sørg for at søge råd og vejledning, når du har brug for hjælp. Går det helt galt, kan du altid hyre en håndværker, der kan færdiggøre projektet.